In anul 1912, Stavro Dumitriu, un important om de afaceri, a cumparat de la Primaria Constanta un teren de 1.450 de metri patrati. Pe atunci, terenul se afla in plin camp, la marginea orasului. Pretul terenului a fost de 98.870,50 de lei. Prietenii omului de afaceri i-au spus acestuia ca este nebun sa cumpere un teren in acea zona. Opt ani mai tarziu, in 1920, se deschideau usile hotelului care a devenit, in scurt timp, unul dintre reperele Constantei.

Constructia a durat cinci ani, planurile fiind executate de arhitectul francez Edgar de Goue. Fata de proiectul initial, constructia avea cu un etaj mai putin. Acesta a ramas in faza de proiect si nu a mai fost finalizat. Noul hotel era dotat cu electricitate si incalzire centrala si a avut un succes rapid in randul oamenilor de vaza care aveau nevoie de cazare.

Dupa moartea lui Stavro Dumitriu, in 1940, afacerea a fost preluata de fiul acestuia, Dumitru St. Dumitriu. Hotelul, la parterul caruia se aflau un restaurant, o sala de lectura si mai multe spatii comerciale inchiriate, era unul dintre punctele de atractie ale orasului.

Dumitru St. Dumitriu era, la fel ca tatal sau, un abil om de afaceri, fiind un pion important pe piata imobiliara dobrogeana. Tineretea si-a petrecut-o in strainatate, incepand cu 1926, in calitate de reprezentant direct al societatii Ford Motor Company, la Trieste, Alexandria si Istanbul. Din 1932, a devenit reprezentant pentru Balcani al companiei americane. Cand a preluat hotelul, a infiintat, la parterul cladirii, reprezentanta Ford in Dobrogea. Influenta pe care Dumitriu o avea pe plan local este ilustrata si de titlul de viceconsul onorific al Cehoslovaciei la Constanta.

Preluarea puterii de catre comunisti in Romania a incheiat relativ repede povestea frumoasa a hotelului Grand. Firea generoasa a lui Dumitriu i-a salvat, partial, familia de arest, in 1950, atunci cand un ofiter sovietic, caruia ii facuse un serviciu, si-a aratat recunostinta si l-a anuntat ca evacuarea va fi urmata de incarcerare.

Familia s-a refugiat in Bucuresti, dar fiul lui Dumitriu, Stavro, a facut doi ani de inchisoare, la Canal.

 

mai mult la  /www.wall-street.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.