Ziarul Focus Press continuă seria articolelor ce au ca subiect clădirile monument din zona Peninsulară a Constanței. Un imobil impunător din punct de vedere al mărimii și superb din punct de vedere al arhitecturii este Casa Alleon (Casa Engleză) sau Casa de Piatră, așa cum o știm cu toții. Această splendidă casă este situată pe strada C. A. Rosseti, colț cu Strada Sulmona.

Clădirea a fost ridicată în anul 1881 din dorinţa bancherului Jean Gerard Amédée Alleon. Proiectul clădirii a fost realizat de arhitectul grec Pelopidas D. Couppa, adus special de la Constantinopol în anul 1881. Este caracterizată printr-un stil eclectic în care sunt îmbinate elemente victoriene și gotice de tip venețian. Are demisol, mezanin, etaj și este parțial mansardată. Cele două fațade principale ale sale sunt formate din două părți distincte: cea dinspre Aleea V. Canarache are în partea stângă un balcon pe colț – stil venețian – în timp ce, în cealaltă parte se află o mansardă cu fronton.

„Casa de piatră sau Casa Alleon este unul dintre imobilele cele mai interesante construite pe malul mării, dar pe latura de vest. Este legată de un personaj foarte interesant care a locuit o vreme la Constanța, fiind un francez a cărui familie a lucrat în Imperiul Otoman. La Constantinopol familia Alleon s-a descurcat foarte bine, fiind alcătuită din cel care a înființat familia, un medic, care a intrat în anturaje importante și a putut să agonisească avere și apoi descendenții săi, în cea mai mare parte bancheri. Ei au avut un rol foarte important în reformele economice ale Imperiului Otoman, fiind personaje pe prim rang în ierarhia timpului. Unul dintre acești bancheri a avut drept urmaș pe Amédée.

 

 

mai mult la    /focuspress.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.