AcasăConstanța vecheIstoria Vilei Regnier

Istoria Vilei Regnier

Istoria spune că, pe stradela ce se va numi Basarab (astăzi această denumire a străzii a dispărut), un francez cu numele Regnier construia la sfârșitul secolului al XIX-lea o vilă absolut splendidă și extrem de impunătoare, cu două etaje și o terasă cu vedere spre mare.

-

Piața Ovidiu, inima urbei, este locul unde fiecare colțișor are de rostit o poveste și ascunde “comori”. În această ediție vă vom prezenta Hotelul Francez, numit în trecut Vila Regnier. 

Construcția a fost finalizată la începutul secolului al XX-lea în stil predominant neoclasic (prima autorizație de construcție datează din 20 iunie 1898 pe numele Regnier) şi apare pe o hartă a Constanței alături de repere importante precum Hotel Carol I și Palatul Sturdza.

Hotelul a fost renovat în perioada interbelică, dar de data aceasta a fost înzestrat cu electricitate, săli de baie și confort modern, localul de categoria lux era deschis tot timpul anului, fiind locul de întâlnire pentru elitele vremii.

Mai târziu, hotelul sau Vila Regnier a fost confiscată de regimul comunist și a servit mult timp drept birouri unor instituții de stat și, după cum s-a putut observa, s-au preocupat prea puțin de întreținerea și reparația clădirii, de parcă istoria acesteia dispăruse subit.

mai mult la  /focuspress.ro/

Unul dintre aceste edificii este Hotelul (vila) Regnier, sau Hotelul Francez care este construit pe o străduță Basarab, care este de fapt fundătura actuală de lângă hotelurile Bulevard și Palace. Era o zonă foarte liniștită și intimă pentru că se ajungea greu, era greu de prevăzut că acolo este o fundătură, oamenii puteau să vină să se cazeze cu discreție la acest hotel și așa se și întâmplă, pentru că în acest hotel de-a lungul timpului s-au oprit, au locuit și uneori au dat și mese festive personaje importante ale culturii și politicii românești, începând cu regele Ferdinand, continuând cu mari oameni politici.

Hotelul Regnier, așa s-a numit inițial pentru că a fost construit de un francez pe nume Regnier, este ulterior cumpărat de un domn care se îmbogățește din jocurile de cărți, Husser și sărăcește tot din jocurile de cărți, dar hotelul rămâne în familie. Sigur, după un timp va avea alți antreprenori. În orice caz, este cunoscut o vreme ca Hotelul Husser. 

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Must Read

”Drulă nu e om, e câine (…) Omul e nebun!”. Asta...

0
Asta spunea mafia transpartinică despre Cătălin când a ajuns ministru al Transporturilor. Deputatul PNL George Stângă și președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, au...