AcasăConstanța vecheIstoria Casei Embiricos

Istoria Casei Embiricos

Clădiri monument, clădiri cu încărcătură istorică ce încă dăinuie, arhitecturi impresionante, amintiri… Să mergem agale, la pas mărunt pe strada Nicolae Titulescu, cunoscută ca fiind cea mai frumoasă strada istorică din municipiu, dar de ce? La tot pasul, de-o parte și de alta sunt așezate impunător clădiri momument. Ajunși la colț cu strada Dr. Ion Cantacuzino nu avem cum să nu observăm clădirea de o arhitectură impresionantă, Casa Embiricos. Această clădire a fost construită la Constanța în anul 1922 la cererea fraților Mihail și Leonidas Embiricos după ce ridicaseră deja la Brăila o casă la fel de impresionantă.

-

Cu trecerea anilor, casa a avut mai multe întrebuințări, printre care Palat al Navigației, dar până la a servi drept locuință celor fără adăpost, fiind un focar de infecție, nu a durat foarte mult. Lăsată paragină de mulți ani, neavând soarta “surorii” din Brăila, unde autoritățile locale au știut să o pună în valoare, transformând casa în Centru Cultural. Dar iată că în anul 2018 edilul municipiului anunța un proiect de amploare, un „Incubator de afaceri” în incinta imobilului Casa Embiricos.

“Mă bucur pentru momentul de astăzi. Este un proiect care pune la masă multe entități ce până acum au aplicat separat. Este de notorietate că pentru Casa Embiricos încercam să căutăm soluții de finanțare. În cele din urmă, după ce am văzut că nicăieri această clădire nu se încadra, am realizat acest proiect. Casa Navigației se pregătește ca în 2022 să aniverseze 100 de ani. Mi-aș dori ca acest moment să găsească o casă restaurată și plină de viață. Ne-am asumat aproape 47% dintre valoare de 3 milioane de euro”; declara Decebal Făgădău pe 1 iulie 2018, în momentul semnării contractului de finanțare pentru proiect. Valoarea proiectului este de 2,9 milioane euro-contribuția primăriei, 1,9 milioane de euro-Contribuția Camerei de Comerț și 100.000 euro-contribuția Zonei Metropolitane.

mai mult la  /focuspress.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Must Read

”Drulă nu e om, e câine (…) Omul e nebun!”. Asta...

0
Asta spunea mafia transpartinică despre Cătălin când a ajuns ministru al Transporturilor. Deputatul PNL George Stângă și președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, au...