Erol Memet : Fântâna publică Richard Wallace din Constanța

0
531
… Un exemplar din această serie de fântâni publice, surse de apă potabilă, s-a găsit și în Constanta, amplasată fiind în partea nordică a pieței Ovidiu. De altfel într-o fotografie anterioară, postată recent de mine, lângă clădirea pe care apăreau o serie de reclame ale unor produse populare în acele vremuri (Schmoll, Borvitz etc.), dar și acum (Nivea, Julius Meinl etc.), această fântână este vizibilă!
A fost proiectată de către Charles-Auguste Lebourg (sculptor francez 1829-1906), devenit faimos în special datorită acestor fântâni, a căror realizare a fost finanțată de un prosper om de afaceri britanic cu deschidere către comunitate, fapt care l-a făcut foarte popular printre parizienii acelor timpuri, și pentru totdeauna printre cei care vizitează Parisul sau orașele unde aceste fântâni au fost amplasate ulterior și au rămas până în zilele noastre, absolut funcționale, îndrăgostit fiind de Paris, dar și un mare colecționar de artă, numit Richard Wallace, de unde și-a împrumutat această lucrare deosebită și numele!
Deci cum s-ar spune, un om care a luat, dar a și dat!
Scopul primordial al realizării și amplasării lor în zonele vitale și intens circulate ale orașelor, a fost să asigure gratuit, apa potabilă de calitate tuturor celor care nu-și permiteau să o plătească, ca drept dovadă, că și azi sunt o sursă de apă potabilă pentru cei fără acoperiș…!
Timp de mai bine de un secol au rămas pe amplasamentul inițial și aceste monumente nu au trebuit să sufere niciodată critici sau sa fie propuse pentru dezafectare. Ele au fost întotdeauna respectate. Cu toate acestea, curios, ele nu sunt clasificate drept „monumente istorice”!
Cea din Constanta, a reapărut!
Dacă sunteți curioși și va pasionează și altceva decât pasiunile cotidiene, va recomand sa citiți pagina dedicată in Wikipedia acestei fântâni!
Este cea mai exhaustivă, excelent sistematizată și plină de pasiune, prezentare care mi-a fost dat să o citesc, referitoare la o lucrare de artă cu o întrebuințare atât de comună, dar necesară!
Să auzim numai de bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.