În edițiile anterioare am discutat despre clădirile din Constanța ale Familiei Regale: Palatul Regal (unde, în prezent, funcţionează Tribunalul Constanța) și Pavilionul Regal/Cuibul Reginei. Pe lista imobilelor ridicate la Constanța de Familia Regală se înscrie şi Vila Regală din Mamaia.
Familia Regală a iubit orașul de la malul Mării și ne putem imagina cât de mult prin simpla privire spre Portul Constanța și simbolul orașului, impresionanta construcție denumită Cazinou. Continuăm seria relatărilor despre imobilele care reprezintă istoria urbei, cu acelaşi invitat de excepţie: istoricul de artă şi director al Muzeului de Artă Constanţa, Doina Păuleanu. De data aceasta, discuţia a fost despre Vila Regală din staţiunea Mamaia.
“Așadar, imediat după Război decise să își ridice acest castel la Mamaia și cheamă pentru materializarea gândurilor proprii un arhitect italian care lucra în acea vreme în țară, Mario Stoppa. Toate construcțiile realizate de Regina Maria sunt făcute după ideile proprii, sigur că arhitecții trebuiau să pună planul și în date tehnice aceste gânduri. Dar faptul că Regina Maria gândea chiar în slava spendorii regale a României un castel mai mult pe orizontală decât pe verticală demonstrează o adecvare a viziunii ei la tipologia acestui spațiu. De altfel, una dintre arhitectele preferate ale reginei va fi coptată ulterior în colectivul care va realiza câteva dintre vilele de la Balcic și va aduce ea însăși, alături de comanda regală acest stil caracteristic pentru litoralul Mării Negre. Atunci se elaborează, stil în care predomină orizonatala, în care predomină geamurile mari, terasele cu deschidere spre mare, ca materiale: piatra de multe ori, pentru că se găsește din belșug aici în centrul Dobrogei și la Blacic. Iată, așadar, Regina Maria își construiește un castel regal la Mamaia”, relatează Doina Păuleanu.
mai mult la /focuspress.ro/