Într-o zonă importanta a urbei a fost amplasat, în trecut, un impunător hotel care a reprezentant mult locul preferat al personalităților și nu numai, fiind un hotel luxos și cu foarte multe pretenții.
„Hotelul Continental din păcate nu mai există și cu demolarea sa care a avut loc la sfârșitul anilor 90 se încheie și o legendă urbană, pentru că primul hotel Continental se construiește la sfârșitul secolului al XIX, începutul veacului următor, iar vis-a-vis de imobilul în care ne aflăm (n.r. Muzeul de Artă Constanța) și la care la vremea aceea era școala ”Principele Ferdinand și Principesa Maria, așadar, acest colț al Constanței, care apăruse deja ca o zonă importantă pentru că îți puteai da seama de dezvoltarea orașului către Nord, până atunci tot orașul fusese cuprins între vechile ziduri și dimensiuni ale Peninsulei.
Așadar, Hotelul Continental reflectă dezvoltarea orașului către Nord, este o clădire în stil neoclasic, cu două etaje și mansardă. Imaginile de epocă sunt grăitoare. Apoi, sigur că a intrat în istoria Constanței ca un loc foarte important, Continentalul devine hotel reprezentativ al Constanței din zona de sus, să spunem, iar prin anii 30 se construiește lipit de acest hotel vechi o nouă clădire impunătoare, în stilul art-deco, un imobil cu cinci etaje, care marchează această intersecție extrem de importantă a Constanței, bulevardele Tomis și Ferdinand.
Clădirea era construită la nivelul celor mai mari exigențe ale vremii, care erau majore, în perioada interbelică, astfel încât clădirea a devenit un reper al Constanței și a funcționat în continuare ca un hotel de mare clasă. Din păcate, după instaurarea comuniștilor, hotelul care s-a numit Carlton inițial, își pierde denumirea, este numit tot ansamblul Proletarul, apoi Republica, în cele din urmă se revine la hotelul Continental, care fusese de fapt denumirea primului hotel.
Considerându-se că acest hotel nu mai face față din punct de vedere al rezistenței și încadrării stilistice cu zona, la începutului perioadei comuniste de construiește un alt hotel Continental, în timp ce primul cade sub incidența dărâmării. Ulterior, și spre uimirea oamenilor din Constanța care știau că hotelul Carlton, respectiv hotelul Continental era bine construit, se trece la demolarea acestui imobil și aici survine unul dintre marile scandaluri de după anii 89, în cele din urmă, demolarea este cumplită.”
a spus Doina Păuleanu.
mai mult la /focuspress.ro/