Fascinanta clădire de la malul mării a fost construită după planurile unui mare arhitect român, Ion Berindei, între anii 1895 şi 1898, dovadă fiind elementul unificator: prezenţa necontenită a leilor. Numele clădirii provine de la existenţa celor patru lei sculptaţi care tronează mândri pe coloa-nele de susţinere ale imobilului.
„Casa cu Lei a aparţinut unui armean foarte bogat din Constanţa, Dicran Emerzian. Acesta a fost un mare comerciant, el a deţinut chiar şi un magazin „La Louvre“, cu îmbrăcăminte şi încălţăminte. Primea foarte multe comenzi pentru Paris, fiind persoana care lansa moda la Constanţa“, a apreciat criticul de artă Doina Păuleanu.
Dicran Emerzian şi-a dorit această casă din admiraţie pentru arhitectura italiană şi aici există influenţe ale acestei arhitecturi în structura clădirii, în dispunerea acestor coloane care poartă drept suprastruc-tură leii. În general, leii nu lipsesc din casele proiectate de Berindei. Se spune că, la un moment dat, cel mai mare colecţionar de artă din România, Krikor Zambaccian, rudă cu Emerzian, a văzut nişte tablouri din Casa cu Lei şi i s-a declanşat subit iubirea pentru artele vizuale.
„Din motive necunoscute, Emerzian a închiriat casa unui foarte mare magistrat constănţean, pe nume Lazăr Munteanu, fiind totodată unul dintre cei mai mari colecţionari de artă din România. Acesta a păstrat arhitectura casei şi a umplut-o cu obiecte de artă“, mai adaugă Doina Păuleanu.
În anii 1990 clădirea s-a transformat în restaurant. Interiorul lui era splendid, şi potrivit Doinei Păuleanu, păstra scara interioară şi nenumărate saloane.
„Se recunosc datele stilistice ale reşedinţelor construite de acest mare arhitect în general pe stil eclectic, adaptat oarecum cerinţelor comanditarului, dar totdeauna cu o monumenta-litate şi cu o grandoare pe care ştia să le imprime acestor case indiferent de repertoriul de forme la care el făcea apel. Nu înţeleg de ce a ajuns în această stare avansată de degradare, căci inclusiv în anul 1993 când am fost ultima dată la acel restaurant, clădirea arăta foarte bine. Era un restaurant foarte pretenţios, şi când aveam invitaţi mai speciali, îi duceam acolo“, a menţionat Doina Păuleanu.
Ca un făcut, la fel ca toate clă-dirile emblematice ale Constanţei, şi Casa cu Lei a ajuns pe mâna unui proprietar privat, care nu este obligat nici să o restaureze, şi nici să dea vreo explicaţie. Chiar dacă este clasată ca monument de arhitectură, casa a fost redobândită de către un descendent care a vândut-o mai departe, şi tot aşa. Proprietarul actual este Gabriel Comănescu, cel mai bogat om din Constanţa.
sursa: cugetliber