Blocul Poppa, imobilul cu apartamente, spaţii comerciale şi garaje care prezintă elemente din registrul Art Deco, specific perioadei interbelice în care a fost construit, este scos la vânzare de Artmark Historical Estate pentru 2,5 milioane de euro, preţ redus de la 2,8 milioane de euro.

La 1879, oraşul nu depăşea la nord actualul Parc Arheologic, fiind constituit din străzi şi străduţe grupate în jurul Pieţei Independenţei (numită Ovidiu în 1963). Anton Alexandridi, primul primar al Constanţei (de origine greacă) decide în 1880 să extindă limitele urbei prin crearea unui nou cartier, care cuprindea şi actualele străzi Cuza Vodă şi Ştefan cel Mare (denumită atunci Mangaliei). În acelaşi an, se creează primul bulevard din Constanţa, Bulevardul Elisabeta Doamna.

Pentru extinderea oraşului spre nord şi nord-vest, s-au acordat loturi pentru case la preţuri foarte mici, multe preluate de negustorimea locală, deoarece prefectul Remus Opreanu hotărâse la finalul anului 1879 mutarea oborului în spaţiul dintre strada Cărămidari şi Grădina Publică (zisă şi Beledie sau Belidie), la capătul dinspre mare al străzii Mangaliei (Ştefan cel Mare). Devenită o arteră comercială importantă, strada s-a dezvoltat, aici ridicându-se numeroase case, prăvălii şi hanuri. Recensământul proprietăţilor din 1884 arată că aici se aflau „62 de case cu un etaj şi 3 cu mai multe”.

Între hanurile din fosta stradă Mangaliei se număra şi Hanul Periclia, cumpărat în 1921 de Gheorghe Poppa. Pe locul acestuia, a construit proprietatea de faţă, între 1936-1940. Clădirea s-a făcut respectând normele de construcţie nemţeşti, reper la acea vreme.

mai mult la  www.news.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.